Antidopingarbete

Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar.

Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger.

Friskis&Svettis Örebro

  • Ska vara helt fritt från doping
  • Ska bedriva en naturlig och hälsosam träning utan droger
  • Ska arbeta förebyggande mot anabola androgena steroider

Vi arbetar aktivt emot doping och har upprättat en Antidopningpolicy som vi arbetar efter. Vi har också upprättat en beredskapsplan vid händelse av dopingfall.


Så här jobbar Friskis&Svettis mot doping

1. Vi vaccinerar

Vi har vaccinerat föreningen mot doping, vilket är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden.

2. Vi har en antidopingansvarig funktionär

Vår antidopingansvarige leder det förebyggande arbetet i föreningen. Antidopingansvarige har ett brett kontaktnät av kunniga och erfarna personer från bland annat Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet och andra Friskis&Svettis-föreningar.

3. Riksidrottsförbundet genomför oanmälda dopingtester

Medlemmar som tränar hos oss är skyldiga att medverka i de dopingkontroller som regelbundet genomförs. Blir man ertappad med att vara dopad eller vägrar göra testet stängs man av enligt RF´s stadgar, i normala fall på två år. Det innebär att man då också är avstängd från Friskis&Svettis i två år.

4. Vi utbildar alla våra tränare i gymmet

Alla tränare får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga
funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.

5. Vi informerar våra medlemmar

Friskis&Svettis Örebro är en ideell idrottsförening. Medlemsinformation gällande dopning finns i våra lokaler samt på hemsidan.

Kontakt

Om du har några frågor kring doping är du välkommen att kontakta antidopingansvarig:

André Höglund
andre@orebro.friskissvettis.se
019-20 57 95